DNM-Online Boeken en beschouwingen
DNM-Online
Lezers (her)lazen ook...
De onsterfelijken
Chloe Benjamin, De onsterfelijken (Amsterdam. Meulenhoff 2019)
New York, 1969
De broers en zussen Gold krijgen van een helderziende hun sterfdatum te horen.
De voorspelling heeft grote gevolgen voor de jaren die volgen. Ieder probeert op zijn eigen manier het (nood)lot te bezweren. De jongste zoon Simon vlucht samen met zijn iets oudere zus Klara naar de westkust, waar hij zich in het San Francisco van de jaren tachtig voldoende bevrijd voelt om volop van zijn homoseksualiteit te genieten. De rebelse Klara weet altijd al dat ze niet wil gaan studeren omdat ze geobsedeerd is door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Daarom besluit ze in San Francisco illusionist te worden, tot ze uiteindelijk in de schijnwereld van Las Vegas succesrijk wordt en het ‘ster-dom’ wel heel letterlijk neemt. De oudste zoon Daniel zoekt zekerheid als legerarts maar ontdekt dat die zekerheid verdwijnt zodra zijn integriteit als arts door de legerleiding ter discussie wordt gesteld. Waarop Daniel de schuld voor alles wat er met hemzelf en zijn jongere broer en zus kon misgaan, zoekt bij de waarzegster die ze in hun jonge jaren spraken. En tot slot vlucht de oudere zus Varya, die het moeilijk vindt zich te binden, in de wetenschap. Waar ze met experimenteel onderzoek met apen probeert te ontdekken hoe het leven van mensen verlengd kan worden.
Dit boek verkent in prachtig proza bijna alle vraagstukken die er in de wetenschap, de filosofie en het onderwijs toe doen:
- Wat bepaalt de keuzes van jonge mensen in een bepaald tijdperk en onder bepaalde omstandigheden?
- Hoe verschillend kunnen de keuzes zijn van vier kinderen uit eenzelfde gezin?
- Hoe groot is de invloed van het gesproken, of van het intrigerende voorbeeld?
- Hoe kunnen verschillende karakterstructuren omgaan met dezelfde informatie?
- Hoeveel moet je je aantrekken van de verwachtingen van je ouders of leermeesters?
- En toch: hoe roekeloos mag je zijn zonder te denken aan degenen die je achterlaat? En als je het lot probeert de ontlopen, loop je er dan juist met open ogen in?
- Is een veilige keuze voor altijd een veilige keuze? Maar ook: waar leg je de verantwoordelijkheid voor mislukte keuzes neer?
- Hoe ver kun je je eigen ongeluk uitvergroten en hoe relatief wordt dat in vergelijking met anderen op deze aardbol?
- Hoeveel belang moet je hechten aan een lang leven en hoeveel is onderzoek daarnaar waard?
Chloe Benjamin verweeft filosofie, waarzeggerij en de nieuwste inzichten in de wetenschap over leven en de relativiteit van het bewustzijn tot een prachtige roman die je letterlijk voor een moment ‘wezenloos’ achterlaat. Voor zowel studenten als docenten in het onderwijs daarom alleen al een intrigerend boek. Maar ook een boek dat je laat beseffen hoe ingewikkeld keuzes in het leven zijn en hoe relatief de adviezen van ouders, docenten en vrienden daarin kunnen zijn. Loopbaanbegeleiding is misschien wel de grootste onzin in ons onderwijs als je begrijpt wat er in een individueel mensenleven uiteindelijk allemaal toe doet. Maar zonder persoonlijke betrokkenheid en verbinding staat een (jong) mens wel heel erg alleen en is iedere keuze wellicht nog meer een risicovolle gok. (Jeanette Noordijk, bestuursvoorzitter Koning Willem I College, Den Bosch)
Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem