DNM-Online Boeken en beschouwingen

 

DNM-Online
 

 

donderdag 07 november 2024

Van De Nieuwe Meso naar DNMonline

Redactioneel

Pieter Leenheer, redacteur DNM

Boven mijn bureau staan vier perspex archiefbakken met in totaal 43 DNM’s. Een vijfde bak staat klaar, maar die zal nooit meer gevuld raken: er komt nog maar één DNM bij en vanaf jaargang 12 gaan we geheel digitaal. Dat laatste heeft iets spijtigs, zeker als je opgegroeid bent met boeken, kranten en tijdschriften die je in de hand kunt houden. Want alleen al visueel is drukwerk een groter genot dan een e-book of de digitale versie van een dagblad. Maar daar staan wel de nodige nadelen tegenover. Verwijzen en zoeken bijvoorbeeld is omslachtig; dat gaat digitaal een stuk makkelijker dan in print. En dat is voor een vaktijdschrift als DNM wel een punt. Zo hebben we in de loop der jaren over uiteenlopende onderwerpen artikelen gepubliceerd die nog altijd relevant zijn, maar die de facto uit het zicht zijn geraakt. In de digitale DNM zal het makkelijker worden om in een artikel te verwijzen naar eerdere publicaties op een bepaald terrein. Zoals het ook makkelijker gaat worden om te kijken of DNM over bepaalde zaken niet al eerder het nodige gepubliceerd heeft.

In zekere zin verandert er overigens wat betreft de nieuwsbrief die u nu leest, maar weinig. In plaats van 4 keer per jaar een gedrukte DNM, afgewisseld met de digitale nieuwsbrief Boeken en beschouwingen, brengen we voortaan 8 keer per jaar een nieuwsbrief uit die net als deze bestaat uit een soort inhoudsopgave van waaruit je door kunt klikken naar een website waar de eigenlijke bijdragen te vinden zijn. Het grote verschil is echter dat elke editie verwijzingen bevat naar een aantal artikelen zoals die tot dusverre in de printversie verschenen, en die je alleen maar kunt lezen als je abonnee bent.  De rest – columns, boekbesprekingen en dergelijke – zal gratis zijn. En zoveel zal meteen al wel duidelijk zijn: met de komst van de website wordt uiteraard raadplegen van eerder verschenen bijdragen een stuk gemakkelijker.

De veranderingen maken wel dat we de schrijfwijze van de naam van het blad wijzigen: vanaf 1 januari 2025 heten we DNMonline. Die verandering markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van ons blad. Bij de start in 2014 kozen we voor de naam ‘DNM / De Nieuwe Meso’ om aan te geven dat we voort wilden bouwen op Meso magazine, het blad dat begin tachtiger jaren startte als platform voor de professionalisering van schoolleiderschap vo. Maar omdat die naam te lang is voor dagelijks gebruik, kortte menigeen hem af tot ‘Meso’, alsof het oude Meso magazine nog altijd bestond. Daarvoor is er echter te veel veranderd: DNM is geen publicatie voor vo, maar voor het hele funderend onderwijs, en niet alleen voor schoolleiders, maar ook voor bestuurders en toezichthouders en voor teamleiders. En zoals de afkorting V.A.R.A. (oftewel Vereniging Arbeiders Radio Amateurs) het initiaalwoord Vara werd toen de omroep geen amateurgezelschap meer was, kiezen wij definitief voor DNM om aan te geven dat we niet een-op-een voortzetting zijn van Meso magazine

Begin januari 2025 ontvangt u de eerste nieuwsbrief DNMonline. Maar voordien ontvangen de abonnees nog een laatste aflevering van de print-DNM. Met dit keer als thema de stand van zaken met betrekking tot de kennisinfrastructuur, het geheel van onderzoeksinstellingen, instituten als SLO en Cito lectoraten en scholen waar kennis over leren en onderwijzen wordt ontwikkeld en uitgewisseld. Daar wordt veel moois verricht, maar er valt ook nog wel het nodige te verbeteren. Vandaar dat we er in de komende jaren geregeld aandacht aan zullen blijven besteden. In DNMonline dus.

 

Pieter Leenheer
Redacteur DNM
pieter.leenheer@planet.nl

#comments#
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.